Vážení zákazníci, poslední den expedice objednávek před Vánoci je středa 18. 12. Poté bude expedice dočasně pozastavena a objednávky začneme opět odesílat od 2. 1. 2025. Děkujeme za pochopení a přejeme Vám krásné a klidné svátky!

Alternativní přírodní sladidla – jak si vybrat to pravé?

Pečete na poslední chvíli nebo se chystáte na nepečené cukroví a rádi byste letos připravili zdravější verzi? Vyberte si z naší nabídky BIO přírodních alternativních sladidel a nahraďte jimi klasický rafinovaný cukr.

Naše přírodní sladidla neobsahují přidaná barviva ani konzervanty.

Na rozdíl od cukru neprochází procesem rafinace, díky čemuž si zachovávají veškeré cenné živiny, které se v nich přirozeně vyskytují. Připravili jsme pro vás malé rozdělení. Dozvíte se, čím sladit a co vám bude nejlépe vyhovovat.

A) Polyoly

Jedná se o cukry, které se přirozeně vyskytují v některých druzích ovoce či zeleniny. Vhodné jsou i pro diabetiky. Jejich největší výhodou je fakt, že mají nízký glykemický index i méně kalorií. Rozkládají se až v tlustém střevě, tudíž nevstupují do krevního oběhu a k rozkladu nepotřebují inzulin. Díky tomu nezpůsobují kolísání cukru v krvi, navíc se získávají z přírodních zdrojů. Mají chuť téměř identickou s cukrem bez jakýchkoliv pachutí či nepříjemných dozvuků. Napomáhají k mineralizaci zubů.

  • Erythritol – vyrábí se fermentací glukózy. Má téměř nulovou kalorickou hodnotu a glykemický index rovnající se nule. Je skvělý při hubnutí, oblíbili si ho i zastánci low-carb stravování. Nezpůsobuje kolísání cukru v krvi. Trávícím traktem prochází v nezměněné formě – nepřiberete po něm! Sladivost má zhruba 70 % v porovnání s běžným cukrem. Pozor si jen dejte na množství, může způsobovat nadýmání či trávicí obtíže.
  • Xylitol – známý též jako březový cukr. Obvykle se totiž získává z březové kůry. Problémem této extrakce ale je, že po sloupnutí kůry strom uhyne – tento postup je nešetrný k přírodě! I proto náš xylitol získáváme z kukuřice, jeho benefity jsou přitom stejné jako u xylitolu březového. Toto sladidlo má stejnou sladivost jako cukr, přitom však mnohem nižší glykemický index a o 40 % méně kalorií. Pomáhá snižovat cholesterol v krvi. Skvěle se hodí na pečení.

Pokud bychom to měli shrnout, xylitol a erythritol jsou v porovnání s klasickým cukrem opravdu zdravější variantou. Vhodné jsou při redukčních dietách a hubnutí. Jejich jedinou nevýhodou může být horší stravitelnost, proto je konzumujte s mírou. 

Sladidla

Alternativní přírodní sladidla

B) Další přírodní sladidla z naší nabídky

  • Kokosový cukr – vyrábí se ručně z nektaru květů kokosových palem. Má krásnou barvu a intenzivní karamelovou chuť. Skvěle chutná na snídaňových kaších, vykouzlit s ním můžete chutné kokosové kuličky a další cukroví. V nabídce máme i pikantnější variantu se zázvorem.
  • Agávový sirup – vyrábí se z mexického agáve. Má vysokou sladivost a neutrální jemně oříškovou chuť, v kuchyni se tak stává univerzálním pomocníkem.
  • Datlový sirup – má tmavou barvu, hustou konzistenci a výraznou chuť uzrálých datlí. K ochucení snídaňové kaše postačí i malé množství. Opět výborný pomocník při výrobě nepečeného a raw cukroví.
  • Rýžový sirup – je tekutější a má o něco nižší sladivost. Vyrábí se z fermentované rýže. Chuť je jemná, lehce sladká, neutrální, bez jakýchkoliv intenzivních tónů. V kuchyni tak opět nachází všestranné použití. 
  • Melasa – je přezdívána královnou mezi sladidly. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Po vylisování cukrové třtiny získáme surovou třtinovou šťávu – melasu, ze které se extrahuje cukr. Po každé extrakci se podíl cukru v melase snižuje, a naopak se zvyšuje koncentrace pro organismus důležitých nutričních látek, zejména minerálních prvků. Po závěrečné třetí extrakci má melasa nižší obsah cukru, a naopak nejvyšší možný podíl uvedených prvků. Má velice typickou a výraznou chuť, kterou jedni milují, druhým naopak nevyhovuje. Vyzkoušejte sami. Melasou můžete zvýraznit chuť sladkých pokrmů, smoothies, perníčků, sušenek, kaší ale i asijských pálivých jídel.

Jaké jsou výhody sladidel ze sekce B? Na rozdíl od rafinovaného cukru obsahují malé množství vitamínů, minerálů a často mívají i nižší glykemický index.

Jaké jsou jejich nevýhody? Mají vysoký obsah fruktózy (ovocný cukr), který způsobuje výkyvy cukru v krvi. I u této skupiny sladidel tedy platí, že bychom je měli konzumovat s mírou. Přesto nám v kuchyni mohou být zpestřením a na rozdíl od rafinovaného cukru dodat jídlům zajímavou chuť i další živiny.

Koukněte k nám do e-shopu a udělejte si zásobu. Přírodní sladidla využijete nejen nyní během Vánoc, ale i při naplňování vašich novoročních předsevzetí o zdravějším životním stylu.